jueves, 19 de noviembre de 2009

MANIFEST DIA 20 DE NOVEMBRE DIA DE LA INFÀNCIA

Els sotasignants del manifest que es pot veure a l'Observatori dels drets dels infants, demanen compromisos ferms i concrets per renovar, intensificar i estimular la mobilització a favor de la infància.
Per això s'adreçen:

1. Als pares i mares i les famílies, perquè assumeixin la responsabilitat de suport,
protecció, acompanyament i educació dels infants, escoltant i respectant el seu punt devista en totes aquelles qüestions que els afectin.

2. A les institucions i administracions públiques, perquè liderin autèntiques polítiquesd’infància que insisteixin en la prevenció, la protecció, la provisió i la participació en aquest àmbit, a fi de garantir el correcte desenvolupament d’aquest sector sensibilitzant la ciutadania envers les seves necessitats.

3. Als partits polítics, perquè siguin capdavanters en propostes innovadores i perquè
incloguin en els seus programes accions que permetin millorar les condicions de vida
de la infància i eradicar aquelles situacions que vulnerin els seus drets.

4. A les persones que legislen, als jutges i jutgesses i als cossos de seguretat, perquè vetllin per l’interès superior de l’infant i garanteixin la seva protecció jurídica contra l’explotació de tota mena, la violència, els abusos, les marginacions, i siguin exquisidament sensibles en el tracte amb infants i adolescents.

5. A les entitats, associacions i, en general, a tots els agents socials, perquè des del seu àmbit d’actuació es comprometin a esforçar-se per atendre les necessitats dels infants de la seva comunitat i contribueixin a la sensibilització social envers les seves necessitats.

6. Als diversos professionals que treballen des de diferents vessants en l’àmbit de la infància –professionals de l’educació formal i no formal, titulats en treball social, educació social, personal sanitari, etc.– en un determinat territori, perquè ho facin conjuntament per detectar les necessitats dels infants, garanteixin la seva protecció, vetllin pel seu benestar i contribueixin a millorar les seves condicions de vida i el seu desenvolupament.

7. Als mitjans de comunicació, perquè respectin els horaris de protecció infantil i vetllin pels continguts adreçats als infants, a fi que es garanteixi el seu dret a una informació adequada i la protecció de la seva intimitat; perquè evitin de caure en el sensacionalisme de determinades notícies relacionades amb la infància i siguin
capaços de denunciar-ne les possibles vulneracions.

8. A tota la ciutadania en general, perquè escolti la veu dels infants, sigui sensible a les seves necessitats i reconegui la seva plena ciutadania atorgant-los els mateixos drets i deures que a la resta de la població.

9. Als mateixos infants, perquè reclamin informació sobre els seus drets i n’exigeixin el compliment; perquè facin escoltar la seva veu, manifestin les seves opinions i s’organitzin com a col·lectiu per defensar els seus interessos, i, alhora, perquè reconeguin en la figura de l’adult el paper d’acompanyant, indispensable per al seu desenvolupament integral i harmònic.