miércoles, 13 de abril de 2011

ELS SERVEIS SOCIALS UN DRET NO BENEFICIENCIA

Els hospitals, les escoles i les universitats públiques ja tenen a sobre plans de retallada. Els serveis socials se'ls veuen a venir. Per això, una vintena d'entitats socials, sindicals i col·lectius professionals vinculats a l'atenció a les persones s'han organitzat per fer un front comú contra qualsevol intent de tisorada i evidenciar que precisament ara, quan més gent queda sense feina, més famílies han de sobreviure sota mínims i més persones grans ingressen només pensions de misèria, cal una potent xarxa de serveis socials. “Som aquí per dir que no acceptarem cap retallada. Vam aconseguir uns drets i no farem un pas enrere, perquè els serveis socials ja no són beneficència”, va resumir la presidenta del Col·legi de Treballadors Socials de Catalunya, Núria Carrera.
Ni un pas enrere! Invertim en futur! és el títol de la declaració –avançada ahir per aquest diari– que han firmat una vintena d'entitats i professionals que defensen que les persones han de ser la màxima prioritat de les polítiques públiques per mantenir la cohesió i la convivència. “Vigilarem de prop el govern perquè es mantingui la inversió social i perquè les lleis aprovades es despleguin –va indicar Carrera en la presentació de la mobilització–, perquè coneixem les necessitats, el dolor i l'angoixa dels que pateixen”.
El missatge contundent que no acceptaran cap tisorada, el van acompanyar del que comprenen que la situació de crisi requereix prioritzar i reajustar. La seva proposta és que, en el cas de l'atenció a les persones vulnerables, es potenciï l'acció més directa i es retalli, quan sigui possible, en les estructures de planificació. Els impulsors del manifest van oferir col·laboració al conseller de Benestar Social per dialogar i trobar camins eficients que donin resposta a les necessitats socials. Com a exemple de la “debilitat” en què encara es troba el sector van recordar les dificultats per desplegar la llei de dependència i que hi ha 30.000 persones amb dependència moderada que podrien veure com s'endarrereix l'ajut que els pertoca per llei.
El front comú presentat ahir, sumat a les concentracions que es fan cada dimecres a les set de la tarda a la plaça del Pi, tenen l'objectiu de fer sentir la veu de les entitats socials que temen que la tisorada els arribi després de les eleccions municipals. “No hi ha desenvolupament econòmic ni sortida de la crisi sense cohesió social”, va exposar la presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, Àngels Guiteras.
Publicat al diari Avui