miércoles, 25 de mayo de 2011

PLATAFORMA NI UN PAS ENRERE

La plataforma NI UN PAS ENRERE! INVERTIM EN FUTUR, que ha comparegut aquesta tarda a la Comissió de Benestar, Família i Immigració del Parlament de Catalunya, ha acceptat la proposta formulada pel diputat d’ICV Jordi Miralles de convertir el seu manifest fundacional en declaració institucional de la cambra catalana. Durant la sessió, PSC i ERC han manifestat el seu suport a la proposta, que si prospera suposaria l’assumpció per part del Parlament d’una aposta clara per la inversió social i per un model de societat que prioritzi l’atenció a les persones.
La campanya a favor dels drets de ciutadania i el sistema de serveis socials de responsabilitat pública, que es va presentar públicament el passat 12 d’abril, ha fet avui “un pas endavant” més, tal com ha assenyalat la diputada del PSC Eva Granados. Un cop exposats els motius i les propostes dels diversos col·lectius que formen la plataforma –24 organitzacions socials que representen el sector de l’atenció a les persones, la classe treballadora i nombrosos professionals vinculats als serveis socials—, s’han plantejat diverses vies per donar continuïtat a la iniciativa.
La plataforma NI UN PAS ENRERE! INVERTIM EN FUTUR ha estat convidada a assistir al proper Ple del Parlament, en què es votarà la reducció de l’impost de successions, i a participar en el procés per donar caràcter de declaració institucional al seu manifest. A més, s’ha plantejat la possibilitat que comparegui un cop l’any a la Comissió que avui l’ha rebut per tal de fer seguiment de les demandes i mesures proposades durant la sessió d’avui. Els representants de les cinc forces polítiques que han intervingut en el torn de preguntes –PSC, PP, ICV, ERC i CiU— han aplaudit la iniciativa com a exemple de participació activa de la societat civil i s’han mostrat obertes al diàleg amb els impulsors de la declaració.
A banda dels tres portaveus que han intervingut des de la mesa de la Comissió –Sonia Fuertes, membre de la Junta Directiva d’ECAS; Pepín de la Rosa, president del CEESC; i Francesc Mateu, president de la FCONGD—, a la compareixença hi ha assistit una trentena de representants de les organitzacions signants del document, que en molts casos són entitats de segon i tercer nivell que n’engloben moltes altres. La plataforma ha reiterat avui el seu compromís de fer un seguiment dels pressupostos de la Generalitat i de la seva aplicació en l’àmbit de les polítiques socials, i ha fet èmfasi en la necessitat de lluitar contra les desigualtats com a única manera viable d’eradicar la pobresa. En aquest sentit, ha deixat clar que la creació de riquesa no és la solució i ha recordat que Catalunya està cinc punts per sota de la inversió mitjana de la UE en polítiques socials respecte al PIB (27% a Catalunya, 32% a la UE). En un context de crisi com l’actual, en que el risc d’exclusió i les demandes de serveis socials augmenten, aquest capítol ha de ser més prioritari que mai.
Document complet de la compareixença de ‘NI UN PAS ENRERE!’ a la Comissió Benestar, Família i Immigració del Parlament.