martes, 16 de marzo de 2010

FORMACIÓ SOBRE LA SITUACIÓ AL MARROC

Tal i com hem comentat anteriorment els alumnes de segon d'integració social estan fent una formació prèvia sobre la situació sociopolítica al Marroc i sobre el coneixement de recursos i programes per a joves i dones a la nostra ciutat.

El dia 8 de març, hem visitat el Centre d'Informació i de Recursos per a Dones on la coordinadora d'aquest recurs, Gemma Bellvehí, ens ha explicat els serveis que ofereixen a les dones de la ciutat: jurídica, psicològica, treball social, etc. També hem visitat el Grup de Dones de Riu Nord on ens van explicar la seva trajectòria i els cursos i activitats que fan i que han fet des de la seva creació.

El dia 9 de març ens ha visitat a l'Institut, el Col.lectiu Drari i ens han explicat la situació dels menors no acompanyats, que en la seva majoria, provenen del Magreb.

El dia 15, ens va visitar la Marga Barceló des de la Diputació per a explicar la situació sociopolítica al Marroc, va ser molt interessant i ens va situar en quina situació es troba actualment Marraqueix.

El dia 16, hem visitat el Centre Obert Rialles, on ens han explicat com treballen amb els nens/joves i quins recuros els hi ofereixen. Aquest mateix dia,hem visitat també el Fons Documental de Cooperació i Solidaritat de la Biblioteca Central i finalment hem assistit a una xerrada amb la Fatima Ahmed on hem vist el documental Rosselles sobre la difusió de les reformes del Codi de la Mudawana a les zones rurals del Marroc. Ens ha explicat moltísimes coses sobre la situació de les dones i destaquem principalment varis aspectes:

1)El fet migratori (majoritàriament dels homes cap a Europa) ha fet que les dones prenguin un paper actiu a la societat marroquina.
2)La societat marroquina dona molta importància a l'equilibri entre família-societat-religió.
3)La reforma de la Mudawana (Codi de Família) ha permès:l'eliminació del tutor legal, el divorci efectiu per a les dones, el control del casament de les menors, els contractes amb clausules establertes per les dones, l'erradicació del repudi,etc...

Seguirem amb la formació amb la Fatima i esperem poder contar-vos més coses!!!