jueves, 13 de enero de 2011

PER FI UN IMPULS A LA LLEI DE LA DEPENDÈNCIA!!!!

El Govern ha atorgat 203.320 prestacions, comptant ajuts econòmics i serveis, a les persones acollides a la Llei de la dependència. Aquestes prestacions beneficien un total de 152.605 persones amb gran dependència o dependència moderada.

Segons les darreres dades de desplegament, al mes de novembre hi havia 290.265 sol·licituds valorables i s’havia determinat el grau i nivell de dependència a 273.423 persones, és a dir, el 94%. Actualment, es realitza una mitjana de 8.775 valoracions al mes. Això suposa gairebé el doble des de que es va començar a aplicar la Llei.

Pel que fa als perfils de les persones sol·licitants: el 65% són dones; el 61% té més de 80 anys; un 73% són de la demarcació de Barcelona i el 86% viuen a casa. A més, un 29% pateix algun tipus de discapacitat legalment reconeguda.

El 90% de les persones valorades tenen el PIA fet

Actualment, 273.423 persones ja tenen valorat el seu grau de dependència. Del total de valoracions fetes, 171.067 corresponen a grans dependents i persones amb dependència moderada. Aquests dos col·lectius són els que actualment tenen dret a rebre les ajudes de la Llei.

Per atendre-les, s’han fet 152.605 Programes Individuals d’Atenció (PIA), que són els plans que donen dret a les prestacions. S’ha de tenir en compte que cada cas és diferent i que una mateixa persona pot compatibilitzar un ajut econòmic i algun tipus de servei alhora.

El nombre de persones que tenen el seu PIA fet representa gairebé un 90% de les valoracions. Això demostra que el ritme d’elaboració de PIA’s també s’ha agilitzat respecte a l’any passat, passant d’una mitjana de 5.794 mensuals a 6.476.

Tipologia de les prestacions

El 46% de les prestacions que s’atorguen a través de la Llei de la Dependència són serveis o prestacions econòmiques vinculades a serveis com ara centre de dia, residència, teleassistència o servei d’ajuda a domicili, entre altres. Mentre que el 54% són prestacions de cuidador no professional i assistent personal, majoritàriament del primer tipus.

Aquestes dades confirmen la tendència a l’alça en la petició de serveis. Actualment, gairebé la meitat de prestacions concedides són en serveis i l’altra meitat de cuidador no professional o assistència personal. En canvi, a principis del 2008 el percentatge de prestacions en serveis que es concedien era només del 28%, mentre que les de cuidador no professional eren d’un 72%.

Des de l’inici del desplegament de la Llei, el Govern ha destinat 1.992 milions d’euros al pagament de les prestacions econòmiques i de serveis.

Durant aquest període també s’han creat 10.634 llocs de treball relacionats amb l’aplicació de la Llei de la dependència, majoritàriament de professionals relacionats amb l’àmbit de les residències i centres de dia. A més, 20.053 persones s’han donat d’alta a la Seguretat Social com a cuidadors i cuidadores no professionals.

Plataforma de serveis per a persones cuidadores

El Departament, juntament amb Catalunya Caixa, va engegar l’any passat una plataforma de serveis per a persones cuidadores no professionals que inclou cursos de formació, grups d’ajuda mútua, ajuda domiciliària i assessorament telefònic. L’objectiu és millorar el dia a dia de les persones que cuiden dependents i ajudar-les a fer la seva tasca amb les màximes garanties. Fins ara s’han inscrit en els cursos més de 5.000 persones d’arreu de Catalunya i s’han constituït 26 grups d’ajuda mútua integrats per prop de 300 persones.

A més, enguany la plataforma també inclou estades de respir. Aquest nou servei ofereix a les persones cuidadores la possibilitat d’ingressar durant períodes limitats a la persona dependent en una residència amb l’objectiu d’evitar la sobrecàrrega que li suposi aquesta tasca. Fins ara, 113 persones han sol·licitat aquest servei, de les quals 45 persones ja l’han utilitzat o l’estan utilitzant.