jueves, 3 de noviembre de 2011

CAMPAÑA "OLVIDADOS DE LOS OLVIDADOS"

Aquest documental "Els oblidats dels oblidats" ens parla sobre la situació que pateixen milers de persones amb problemes de salut mental a l'Africa.El documental s'estrena el dia 4 al Cinema Alexandra.

Durant aquests dies del 2 al 4 de novembre hi haurà personalitats importants encadenades al davant del Cinema Alexandra per tal de fer resò d'aquesta situació als mitjans de comunicació i a tota la ciutadania.

"Homes, dones i nens, encadenats, la majoria a la intempèrie, privats de menjar i aigua, alguns d'ells assotats regularment; o abandonats a les ciutats des de nens per les seves pròpies famílies... el documental mostra la situació en la qual es troben la majoria dels malalts mentals africans, des d'esquizofrènics greus a simples epilèptics.
Una realitat desconeguda fins i tot per a la majoria d'africans, ja que les famílies afectades ho amaguen per vergonya o superstició.
A partir de la impressionant història d'un home, Grégoire Ahongbonon, un reparador de pneumàtics africà, que un dia va decidir dedicar-se per complet a una missió:
Rescatar, guarir i reinserir en la societat als oblidats dels oblidats, als malalts mentals africans.
En el continent més pobre del planeta, sense cobertura pública sanitària, les famílies reclouen als malalts mentals a casa seva o, per evitar el perill per a la comunitat i per als malalts mateixos, opten en la majoria de casos per:
Encadenar-los
Dins de casa o a la intempèrie. La majoria pràcticament no prenen aliments. Alguns compten amb una manta i un plàstic per a la pluja.
Abandonar-los en una gran ciutat
Ronden pels carrers malvivint de les escombraries i la caritat.
Portar-los a camps de pregària
En aquests camps, normalment dirigits per gurús de sectes locals, els malalts són encadenats, normalment a la intempèrie, cadascun en un arbre i, per exorcitzar al diable, són sotmesos a fuetades regularment i a dejunis de 3 i 4 dies a la setmana."

“Un documental magnífico, durísimo, mejor, mira lo que te digo, que “La pesadilla de Darwin”, que se llama “Los olvidados de los olvidados”, de Carles Caparrós i Obiols, y que es de aquí, de Barcelona, y que cuenta como tratan a los enfermos mentales en determinados países de África.”
Ramón Colom Esmatges. Ex Director General de TVE (1990-1996), director dels programes “El món d´Ariadna” y “Millenium” de TVC. (El Blog Del Cine Español)